För att jag säger det!

En konferens om barnkonventionen, barnperspektiv och scenkonst

15 oktober 09.00-16.00
Lokal: Nordanå/Hallen, Skellefteå
Sista anmälningsdag: 10 oktober

Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen införd som lag i Sverige. Barnrättslagen ska stärka barns mänskliga rättigheter men vad betyder det i praktiken? Med utgångspunkt i scenkonstinstitutionen Unga Klaras föreställningar och det pågående arbete som görs i projektet ”Barnrätt Skellefteå” fördjupar vi oss i barnrättsfrågan och vad vi kan göra för att stärka barns rätt att synas, höras och bli delaktiga i samhällsfunktioner och kulturliv.
Extern föreläsare och workshopledare Johanna Wester, sakkunnig i barnrättsfrågor för svenska FN, tidigare Unicef, Amnesty m.m.

Dagen vänder sig till pedagoger, kulturarrangörer, kulturskapare, politiker, makthavare och andra vuxna i barns närhet samt förstås intresserade barn och unga!

OBS! Sidoprogram i form av pedagogriktade workshops och nätverksträffar för aktiva scenkonstnärer hålls i samband med Unga Klaras vistelse i Skellefteå 13-16 oktober. Läs mer och anmäl separat till dessa programpunkter.

Konferensanmälan är nu stängd – för frågor kontakta arrangören


PROGRAM

9-10.10
Incheckning med kaffe och smörgås (Hallen)

9.30-10.10
Konferensgrupp 1 inleder dagen med Unga Klaras föreställning för lågstadiet: För att jag säger det! (väljs via anmälningsformuläret)

10.20-11.50
Introduktion
Föreläsning/workshop: ”Barns rätt – mängder av sätt – om Barnkonventionens möjligheter” Föreläsare Johanna Wester, sakkunnig inom barnrättsfrågor för Svenska FN och MIND, tidigare verksam som utbildare inom Amnesty, UNICEF, EPCAT mm.

12-12.40
Konferensgrupp 2 inleder lunchen med Unga Klaras föreställning för lågstadiet: För att jag säger det! (väljs via anmälningsformuläret)

12.00-13.00
Lunch (Lokal: Café Nordanå)

13.15-14.15
Projektpresentation och frågestund – Barnrätt Skellefteå. Yngve Lindmark – utredningsstrateg, Sara Persson – socialsekreterare samt Jan Tarras Wahlberg – miljöstrateg, Skellefteå Kommun, presenterar kommunens projektsamarbete med Unicef Sverige där en kommunal modell för stärkt barnrätt utarbetas.

14.15-14.30
Kaffepaus

14.30-16.00
Panelsamtal utifrån föreställningen För att jag säger det. 
Unga Klaras pedagog Julian Vigil och skådespelarna Lisette T Pagler och Sakib Zabbar i samtal med Johanna Wester, sakkunnig inom barnrättsfrågor – om Childism, makt och motstånd och om Barnrättskonventionens lagstadgande 2020.

Johanna Wester
Julian Vigil

 

 

__________________________________________________

Läs gärna: Regeringens strategi för att stärka barnets rättigheter

Konferensen arrangeras av: Riksteatern Västerbotten i samarbete med Skellefteå Kommun
Kontakt: Inger Holmberg, 070-371 2585, inger.holmberg@riksteatern.se

Med stöd av

Föreställningsbild: För att jag säger det! Unga Klara. Fotograf: Anna Drvnik